header paradis

Activitati didactice alese

In paradisul micilor pitici pe langa activitatile pe domenii experientiale detaliate mai sus patrundem cu usurinta in lumea minunata a jocurilor la alegerea copiilor.
Acestea sunt numite conform curriculumului <<Jocuri si activitati didactice alese>>. Aceste activitati ii ajuta pe copii sa socializeze in mod progresiv si sa se initieze in cunoasterea lumii fizice, a mediului social si cultural caruia ii apartin, a matematicii , a comunicarii, a limbajului citit si scris.Ele se desfasoara pe grupuri mici, in perechi si chiar individual.
Jocurile si activitatile la alegere se desfasoara la centre ca:
• Biblioteca – unde copiii invata sa foloseasca cartile , sa le reconditioneze si sa se autoinformeze in diferite domenii de interes pentru ei;
• Arta- copiii modeleaza, picteaza, coloreaza, deseneaza, decupeaza , realizeaza diferite lucrari la indrumarea educatoarei sau la libera lor alegere;
• Joc de rol- La aceste jocuri copiii isi atribuie diferite roluri din viata adultilor, realizeaza dramatizari .
• Constructii- la acest centru copiii realizeaza diferite constructii cu truse de lego, cuburi din plastic, cuburi din lemn.
• Jocuri de masa- copiii au la dispozitie diferite jocuri de imbinare, puzzle , mozaic, jocuri cu pioneze ;
• Stiinte- aici copiii descopera lumea inconjuratoare cu ajutorul enciclopediilor, a microscopului, isi satisfac curiozitatiile observand comportamentul unor animale vii.
• Nisip si apa – copiii au la dispozitie o cadita cu nisip si galetuse cu apa.La acest centru copiii modeleza diferite forme din nisip.
Toate aceste centre de lucru sunt atent alese de catre educatoare ,ele fiind in stransa corelare cu tema saptamanii sau cu tema proiectului aflat in derulare.
Jocuri si activitati alese se vor desfasura si in aer liber, in curtea gradinitei, care este dotata cu nisipare , spatiu verde de joaca si aparate specifice nivelului de varsta prescolara .

Un rol important in activitatile zilnice o au si Activitatile de dezvoltare personala care includ rutinele, tranzitiile, cursurile optionale si activitatile din perioada dupa-amiezii.
Rutinele sunt activitati care acopera nevoile de baza ale copilului si contribuie la dezvoltarea globala a acestuia.Ele inglobeaza activitati de tipul :sosirea copiilor la gradinita, intalnirea de dimineata, micul dejun, igiena- spalatul si toaleta, masa de pranz, somnul /perioada de relaxare de dupa-amiaza, gustarea si plecarea copiilor acasa
Tranzitiile sunt activitati de scurta durata , care fac trecerea de la momentele de rutina la alte tipuri/categorii de activitati de invatare, de la o activitate de invatare la alta , in diverse momenet ale zilei.
Activitatile optionale sunt alese de catre parinti, din oferta prezentata de unitatea de invatamant.
Activitatile desfasurate in perioada dupa-amiezii sunt activitati recuperatorii pe domenii de invatare, recreative, de cultivare si dezvoltare a inclinatiilor.Acestea respecta ritmul propriu de invatare al copilului si aptitudinile individuale ale lui sunt corelate cu tema saptamanala/tema proiectului si cu celelalte activitati din programul zilnic.
Toate aceste categorii de activitati care se desfasoara pe parcursul unei zile din viata micilor prescolari se desfasoara in jurul a sase mari teme anuale de studiu.
*<<Cine sunt?suntem?>>
*<<Cand, cum si de ce se intampla?>>
*<<Cum este a fost si va fi aici pe Pamant?>>
*<< Cum planificam/ organizam o activitate?>>
*<<Cu ce si cum exprimam ceea ce simtim?>>
*<<Ce si cum vreau sa fiu?>>
Toate acestea vor viza indeosebi socializarea copiilor, obtinerea treptata a unei autonomii personale si pregatirea pentru scoala si pentru viata sociala a acestuia.

echipa redcadre didactice yellow personal didactic auxiliar blue cadre medicale green personal auxiliar redprofesori optionale yellow

Powered by Hardexpert - Tehnologie si Inteligenta
* Gradinita Paradisul Piticilor Toate drepturile rezervate (C) 2012